Stockholm satsar på innovation och digitalisering

Postad av: SmartSthlm,

Ikväll börjar StrategiTorget Kommuner sin årliga konferens – en konferens där kolleger från hela landet samlas för att diskutera aktuella och viktiga samhällsutmaningar. Innovation och digitalisering är ett av årets teman. Jag har förmånen att få berätta om vårt arbete med digitalisering i Stockholms stad. Jag är också glad och mycket hedrad över att ha blivit nominerad till ”Influencer of the Year”. Det är viktigt att vi inspirerar varandra, delar kunskap och gemensamt för digitaliseringsarbetet framåt. Att bli nominerad ger mig positiv energi som jag ser fram emot att föra vidare i arbetet med att digitalisera Stockholm.

Några av de saker jag tänker ta upp i mitt anförande handlar om att vi nu gör en rad satsningar på digital utveckling. En av de största satsningarna handlar om att genomföra ett digitalt lyft för skolan. Vi gör också en stor satsning på äldreomsorgen i projektet Stockholm Digital Care och vi bygger klimatsmart i Slakthusområdet inom ramen för projektet GrowSmarter.

Vi har ett 60-tal e-tjänster och fler som är under utveckling. Några av nyaste e-tjänsterna är Frånvaro-appen, där föräldrar enkelt kan anmäla barnets frånvaro vid sjukdom. En ny app för smarta mobiltelefoner gör det lättare för lärarna att kommunicera med elevernas föräldrar på fler språk än svenska. En e-tjänst som på kort tid har blivit mycket populär är Tyck till-appen. Här kan du som medborgare felanmäla sådant du ser i stadsmiljön. Det kan t ex gälla en överfull papperskorg som behöver tömmas, en trasig gatlykta, klotter eller trädgren som fallit ner över vägen.

Samtidigt med att allt detta görs förändrar vi sättet vi arbetar på till att bli en organisation som har fokus på digital utveckling i nära dialog med förvaltningar och bolag i staden.

Nästa steg handlar om hur vi ska arbeta för att göra staden smart och uppkopplad. Vi har en rad spännande projekt framför oss som är en del i vårt digitaliseringsarbete. Det är satsningar som syftar till att göra staden smartare och stimulerar till innovation och som bjuder in stockholmarna att delta i framtida satsningar. Vi arbetar nu med en strategi för en smart och uppkopplad stad och genomför ett omfattande arbete med att ta fram ett nytt digitaliseringsprogram för stadens verksamheter. Därtill påbörjar vi under året ett stort arbete med att modernisera våra sociala system och vi genomför upphandlingar av nästa generation it-service till samtliga 50 förvaltningar och bolag.

För att vi ska lyckas med digitaliseringsarbetet är det viktigt att bygga den smarta staden tillsammans med stockholmarna. Ett led i detta är att vi under 2016 kommer att bjuda in till hackathons med olika teman för att lösa viktiga samhällsutmaningar.

Vi har en omfattande och mycket spännande resa framför oss. Om detta, och en hel del annat, kommer jag att berätta om på StrategiTorget kommuners konferens.

/Ann Hellenius

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments