Olikhet berikar

Postad av: SmartSthlm,

Det är i mötet med människor vi utvecklas och inspireras. Idag fick jag möjligheten att för nätverket Women IT Professionals berätta om min egen jobbresa och dela med mig av de erfarenheter jag har som chef och ledare. Dels från konsultvärlden, men också från de olika chefspositioner jag haft inom Stockholms stad.

Jag anser egentligen att det är förmätet att ge råd kopplat till ledarskap, då det i grunden handlar om att bottna i sig själv och ha en god självkännedom. Min erfarenhet är att olika ledarskapsstilar fungerar alldeles utmärkt, det gäller att hitta sin egen väg och vara trygg i den. Det är spännande att ha dialog kring vad som kännetecknar ett gott ledarskap och jag delar gärna med mig kring mina erfarenheter och tankar kring det. För mig handlar ledarskapet om att vara tydlig, få organisationer/grupper att åstadkomma resultat och att sträva efter konstant utveckling, men också om att inspirera, kommunicera och bygga team där var och en förstår vad som driver individer och verksamheter framåt. Att gemensamt sätta höga mål och kommunicera det får både dig och din omgivning att prestera det allra bästa.

Mitt bästa råd är att:

 1. Man måste själv ha bottnat i varför man går till jobbet, sedan kan varje individ ha olika drivkrafter och svar på varför – men man måste ha tänkt igenom i det för att kunna använda både din hjärna och hjärta koppla till det som ska åstadkommas- det kommer få dig och din omgivning att prestera ditt yttersta.
 2. Alltid fokus på resultat, inte aktiviteter och resultaten ska synas.
 3. Förstå vad som driver människor omkring dig, förstår du deras drivkrafter kommer du kunna få var och en att prestera sitt bästa. Det handlar om att lyssna men inte endast det, utan att på allvar skapa förståelse för olika behov och drivkrafter
 4. Premiera genomförandekraft, vid rekrytering och hos medarbetare.
 5. Tydlighet, arbeta bort osäkerhet.
 6. Lära sig av sina misstag, systematisera det. Med goda intentioner och genuin önskan om att göra bättre går de allra flesta situationer att rädda upp. Backa tillbaka, be om ursäkt, bekräfta, rikta sedan energin framåt. Skapa en kultur där det är ok att göra fel, se det som en del av en utvecklingsprocess.
 7. Var taktisk kring när du överlevererar och när det är ”good enough”. Arbeta dig bort från ”bekvämlighetszoner”.
 8. Gör dig relevant i flera samanhang.
 9. Arbeta bort tidstjuvar – Tänk igenom vad som ger dig energi och vad som dränerar dig på energi.
 10. Konkretisera tidsperspektiv, många missförstånd sker på grund av olika tidsperspektiv i organisationer.
 11. Tillför glädje och energi i varje enskilt möte.
 12. Var rädd om ditt nätverk, du kommer att behöva det!
 13. Var rädd om dig själv – att ha en strategi för aktiv återhämtning är mycket bättre än att prata om balans (vilket i sig kan vara stressande :) )

Vi fick en intressant diskussion om vad som är ett gott ledarskap, men också om behovet av kvinnlig kompetens i it-branschen. It-branschen är fortfarande en mycket mansdominerad bransch, inte minst på chefsnivå.

Den snabba förändringstakten och tekniska utvecklingen kommer att kräva nya kompetenser och egenskaper hos oss – både som medarbetare och chefer. Vi behöver vara mer olika än lika om vi ska åstadkomma innovation och förnyelse.

 

/Ann Hellenius

It-direktör/CIO

Kategori: Okategoriserade


1 kommentar

 1. Jannis Avramidis

  Bra Ann, klokt tänkt och sagt….

  Jag kom att tänka på något jag läste för några år sen..
  ”som människans begär är, sådant är hennes öde, ty som hennes begär är, sådan är hennes vilja, och som hennes vilja är, sådana är hennes gärningar, och som hennes gärningar är, sådan är hennes lön, vare sig den är god eller ond”

  :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments