Världens största öppna fibernät

Postad av: SmartSthlm,

Med ett fibernät som motsvarar 30 varv runt jorden och då 99 procent av hushållen har tillgång till bredband är Stockholm redan en av världens mest uppkopplade städer. Det är en förutsättning för att göra staden än smartare och utvecklingen framåt pågår för fullt.

Stockholms stad har historiskt varit i framkant vad gäller utvecklingen av informations- och kommunikationsteknik (IKT). Det svenska teleundret har till största delen skapats i Stockholmsregionen sedan Ericsson grundades 1876. Idag är Stockholm, efter Silicon Valley, rankad som den stad i världen som ligger bakom flest så kallade unicorns (start up-bolag med en värdering på över en miljard) per kapita. Spotify, Skype och Mojang är bara några företag vars banbrytande verksamheter startat i Stockholm. Nästan en av fem stockholmare arbetar med något som är high-tech relaterat.

En av anledningarna till att Stockholms stad ligger långt framme i utvecklingen av både digital teknik och digitala tjänster är att det finns goda förutsättningar här för att bygga en modern teknisk infrastruktur.

Till exempel finns det idag ett flertal 4G operatörer i staden och ett heltäckande neutralt fiberoptiskt nät för snabb internetuppkoppling. Det ger regionens företag, entreprenörer och invånare tillgång till en stabil bredbandsinfrastruktur med hög hastighet.

Vidare har hela 99 procent av alla hushåll i staden tillgång till bredband och det nät som Stokab står bakom är världens största öppna fiberoptiska nät. Det motsvarar över 30 varv runt jorden med sina 1,25 miljoner fiberkilometer, 5 500 kabelkilometer, 600 korskopplingar och mer än 15 000 anslutningspunkter. Detta gör Stockholm till världens mest uppkopplade stad. Dessutom har Kista alltjämt en ledande roll inom den globala IKT-utvecklingen.

Ytterligare en faktor som bidrar till att Stockholm kan behålla sin position som världens mest uppkopplade är att staden kommer att testa den nya generationens mobiltelefonnät 5G redan år 2018 tack vare ett samarbete mellan TeliaSonera och Ericsson.

Läs mer om Stockholms utveckling för att bli en uppkopplad stad i Stokabs rapport som togs fram i samband med 20-årsjubileet 2014 här.

Vill du veta mer om Stockholms infrastrukturmässiga förutsättningar? Kom på seminarium på torsdag, mer information hittar du här.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments