Världspremiär för ny fiberbaserad tv-produktionsteknik

Postad av: SmartSthlm,

Idag, under stiftelsen Electrums 30-årsfirande, kommer för första gången i världen en tv-produktion med NDI-teknik ske via stadsfibernät mellan två geografiskt skilda platser. NDI är en ny royaltyfree teknik som behöver gigabitkapacitet. Med den demokratiseras tv-produktion då den tekniskt och kostnadsmässigt är tillgänglig för alla.

Torsdagen den 28 maj 2016 kl 10.00-13.00 prövas NDI, en helt ny teknik för realtidsöverföring av HD-video över IP-nät. Det blir första gången i världen som ett test genomförs på det här sättet. I Kista Nods aula streamas ett jubileumsseminarium med tre kameror och powerpointintegration på vanligt sätt via RTMP (websändning).

Via 19 km fiberkabel tas produktionen genom NDI emot utan fördröjning i en studio i centrala Stockholm. Därifrån RTMP-streamas även en tillgänglig produktion genom att lägga på teckenspråkstolkning med chroma keyteknik. Teckenspråkstolkningen skickas i sin tur tillbaka genom NDI till Kista Nod och projiceras där på storbild.

De som genomför sändningen är WestreamU AB, Stokab, Kista Science City och Tolkcentralen Region Örebro län.

NDI-tekniken har bara funnits tillgänglig på den öppna marknaden i knappt två veckor. Tanken att genomföra testet föddes ungefär samtidigt.

Sändningarna kan ses via länkarna nedan.

Originalproduktion: http://video.stockholm.se/live/13325314

Teckenspråkstolkad: http://video.stockholm.se/live/13325331

Läs mer om tekniken och testet här.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments