Mer skärmtid ska få barn att läsa fler böcker

Postad av: SmartSthlm,

Barn tillbringar allt mer tid framför digitala skärmar, men blir också allt sämre på att läsa och skriva. För att visa på hur digitaliseringen för med sig möjligheter snarare än utmaningar har Berättarministeriet har tagit fram ett digitalt verktyg för föräldrar och lärare som ska motivera barn att läsa mer. Appen Läs upp är ett gratis skärmlås som låser surfplattor och som släpps idag. För att låsa upp måste barnen läsa ett kapitel ur någon av appens populära barnböcker. 

Allt fler barn blir sämre på att läsa och skriva. En av åtta ungdomar i sjätte klass klarar inte den skriftliga delen i nationella proven. En av flera orsaker till detta är att färre väljer att läsa böcker på fritiden. Många tillbringar hellre tid framför digitala skärmar. 84 procent av alla barn mellan 6 och 10 år sitter minst en gång om dagen framför en skärm.

Här ser Berättarministeriet både behov och möjligheter att främja barns läs- och skrivkunskaper med teknikens hjälp. De har därför skapat appen Läs upp som lanseras idag. Appen är ett skärmlås för surfplattor som ersätter skärmkoden med läsning. För att barn ska komma in i surfplattans operativsystem måste de först läsa ett kapitel ur en bok i appen och sedan svara på en enkel läsförståelsefråga. Precis som ett datorspel bygger Läs upp på direkta belöningssystem där man samlar på sig poäng och medaljer efter utlästa kapitel.

– Det är inte skärmtiden i sig som är problemet, det är vad barnen gör framför skärmen. Vi har tagit fram Läs upp därför att föräldrar och lärare behöver digitala verktyg för att motivera och främja barns inlärning och kreativitet. Vi hoppas att Läs upp kan vara till hjälp idag och även inspirera till framtida innovationer, säger Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet.

Berättarministeriet är en ideell stiftelse som med hjälp av volontärer driver skrivarverkstäder för barn och unga mellan 8 och 18 år i områden med hög arbetslöshet. Syftet med verksamheten är att på ett lustfyllt och kreativt sätt inspirera barn och unga att erövra det skrivna ordet. Det är en av de frivilligorganisationer som får stöd från utbildningsnämnden i Stockholms stad.

Läs mer om appen på: www.las-upp.se eller ladda ner den gratis på Google Play.

Foto: Julius Tuvenvall

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments