Smart teknik ger ökad livskvalitet på stödboendet

Postad av: SmartSthlm,

Bandhagshemmet i södra Stockholm är en av tre finalister till Guldlänken för sitt arbete med pilotprojektet ”Smartare möten”. Ökad självständighet och höjd livskvalitet står på kvittot efter ett år. Imorgon, torsdag, utses ettan i Malmö men på boendet ser de sig redan som vinnare oavsett vem priset går till.

Stödboendet Bandhagshemmet har under det senaste året drivit ett pilotprojekt under namnet ”Smartare möten” i samarbete med KTH, Funka och Riksförbundet för Social och Mental Hälsa, med finansiering från Post- och Telestyrelsen. Projektet bygger på insikten att varje boende har väldigt många möten, ibland ända upp till 200 per år med olika offentliga funktioner, och att många av mötena tyvärr upplevs som meningslösa eller ineffektiva.

Med hjälp av digital teknik (så som smartphones, smarta klockor, smarta pennor) har de undersökt möjligheterna för att åstadkomma förbättringar. För detta har Bandhagshemmet och ”Smartare möten” nominerats som en av tre finalister till Guldlänken. Imorgon utses vinnaren på konferensen Offentliga Rummet, som i år genomförs i Malmö. De tre finalisterna ska presentera sig under ett seminarium och senare samma dag utses vinnaren på en prisutdelning under ledning av statsrådet Ardalan Shekarabi.

Ohanterbara mängder av möten bemöts med smart teknik

Bandhagshemmet är ett stödboende i södra Stockholm med en historia som sträcker sig över 50 år tillbaka i tiden. Målgruppen idag är personer med psykiska funktionsnedsättningar i kombination med beroendeproblematik. Här finns personal dygnet runt som stöttar de 65 boende.

För de boende med psykiska funktionsnedsättningar kan den stora mängden årliga mötena upplevas som ett oöverstigligt hinder. Med digitala verktyg kan de få hjälp med rutiner och strukturer i vardagen. Något så enkelt som ett anpassat alarm i en smart klocka kan vara den avgörande pusselbiten som gör att de kommer upp i tid på morgonen för att gå på möten eller söka jobb. För dem som har svårt att minnas detaljer finns en penna med inspelningsfunktion med syftet att dokumentera vad som faktiskt bestämdes på mötet.  Ett tiotal av de boende har varit med i projektet och stödet har sett olika ut från person till person. Bland dem har dessutom funnits tekniskt kunniga personer, som Hussein Mohammed Ali, som kunnat stötta de andra.

- Man blir mer självständig. Det har hjälpt mig att strukturera upp min vardag och organisera, jag har väldigt många kontakter att hålla reda på. Men det är inte färdigutvecklat än, det finns hur mycket potential som helst i projektet, berättar Nicholas Fierro, också en av de boende som deltagit i ”Smartare möten”.

- Det ger livskvalitet, ett mer självständigt liv, inflikar Christina Wiklander, biträdande enhetschef. Jenny Brickner, behandlingsassistent, instämmer.

Stefan Johansson, tillgänglighetsforskare och biträdande projektledare från Funka, lyfter också fram de effekter de kunnat se av pilotprojektet.

- Vi har sett att det för vissa personer har förändrat deras liv, de har kommit igång och jobbat eller kommit till utbildning, tekniken har löst saker de hade problem med tidigare. Flera beskriver förändringspotentialen i det här. För några har det inneburit stora förändringar, och för andra har denna resa bara börjat. I verksamheten har ett annat sätt att arbeta och tänka på påbörjats som man kanske inte har haft tidigare, säger han.

Det är ett vittnesmål även personalen upprepar. Istället för att lägga energi på påminnelser kan de ägna tiden åt att med de boende gå igenom vad som sagts och komma med positiv feedback.

”Redan vinnare”

Imorgon, torsdag, avgörs Guldlänken och deltagarna från Bandhagshemmet är förväntansfulla.

- Vi räknar ner dagarna till Malmö, det är jättespännande. För fysiska funktionshinder är tillgänglighetsanpassningen mycket mer utvecklad än för psykiska. Vi har haft förmånen att få vara med i det här projektet och hoppas att det är något som framöver kommer fler till gagn. Det är många som har den här typen av funknedsättning så det skulle vara bra att det uppmärksammas ytterligare. Men vi har kommit väldigt långt i tävlingen och känner oss redan som vinnare, säger Saba Ekubasilassie, gruppledare.

Guldlänken

Guldlänken, The Swedish eGovernment Awards, premierar innovativ förnyelse inom alla delar av offentlig verksamhet, i år med särskilt fokus på mod i förändringsarbetet. Bidragen innehåller en spännande provkarta på olika former av innovation inom det offentliga Sverige. Nu har tre finalister utsetts och en av dem är Bandhagshemmet i Stockholms stad för sitt projekt  Smartare möten. Imorgon, den 26 maj utses vinnaren på konferensen Offentliga Rummet, som i år genomförs i Malmö. De tre finalisterna ska presentera sig under ett seminarium och senare samma dag utses vinnaren på en prisutdelning under ledning av statsrådet Ardalan Shekarabi.

Foto: Helena Wahlman

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments