Stockholm öppnar unikt, digitalt barnbibliotek

Postad av: SmartSthlm,

Idag lanseras ett nytt digitalt bibliotek för 6-12-åringar i Stockholm, Malmö och Katrineholm. Appen Bibblix är en del av det digitala biblioteket som just nu är under utveckling och förhoppningen är att öka läsandet i nya målgrupper. Både bokslukaren och den mindre läsvana kan söka utifrån intresseområde, hitta oväntade tips och läsa böcker direkt i surfplattan.

Digitala inspirationsbibliotek har funnits ett tag, liksom barnböcker i digitalt format. Det nya med Bibblix är att den kombinerar läsinspiration med ett stort, professionellt urval av böcker som kan läsas kostnadsfritt direkt i en surfplatta. I Bibblix presenteras böcker på ett sätt som är anpassat just för barnen, som uppfyller deras behov av information för att hitta och läsa de böcker som intresserar dem. Bibblix är framtagen av Stockholms stadsbibliotek, i samarbete med Malmö stadsbibliotek och med bidrag från Kulturrådet. Katrineholms bibliotek är också med som testkommun. Alla kan kostnadsfritt ladda ner appen och läsa tre böcker men för att läsa fler krävs lånekort vid antingen Stockholms stadsbibliotek, Malmö stadsbibliotek eller Katrineholms bibliotek.

- Att barn så tidigt som möjligt får chans att upptäcka sin läslust och utveckla sitt språk är en förutsättning för deras utveckling. Bibblix är en del av vår långsiktiga satsning på starka, fria och moderna bibliotek, säger Roger Mogert (S), kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm.

Namnet Bibblix är en sammanslagning av Bibblan och läsbarhetsindex (LIX). Barn har fått testa appen i olika utvecklingsstadier för att säkerställa användbarheten. Testerna har skett via besök i skolklasser, intervjuer och på biblioteksträffar.

Den yngre målgruppen har vuxit upp med läsplattor och är vana vid att konsumera medier på detta sätt. Därför behöver vi vara närvarande digitalt. Generellt ökar den digitala utlåningen av böcker medan den fysiska utlåningen minskar.

- Vi måste även kunna möta barnen på andra sätt än i de fysiska biblioteken. Via appen Bibblix har medborgarna möjlighet att låna böcker genom att ladda ned dem under en begränsad tid. På så sätt ökar vi tillgängligheten och möjliggör läsande för personer som inte kan eller har tid att besöka biblioteken, berättar Oskar Laurin från Digitala biblioteket vid Stockholms stadsbibliotek.

Fakta om Bibblix:

Bibblix är en app för barn 6-12 år, där de kan läsa böcker direkt på sina surfplattor. Boktipsen är framtagna av barnbibliotekarier. Appen är utvecklad med barns behov och önskemål i fokus. Innehållet och utformningen bygger på en omfattande effektkartläggning och målgruppsanalys och alla böcker har specialskrivna presentationstexter anpassade för målgrupperna.

Barn i olika åldrar, olika socioekonomiska situationer och med olika läsförmåga har testat appen under arbetets gång, och deras synpunkter och tankar har varit, och fortsätter att vara, en viktig del i utvecklingen.

I appen presenteras böcker i olika format: strömmande e-böcker, nedladdningsbara e-böcker och pappersböcker.

Appen fungerar i surfplattor och finns tillgänglig i Google Play och App Store. För att kunna läsa fler än tre böcker behövs ett lånekort på Stockholms stadsbibliotek, Malmö stadsbibliotek eller Katrineholms bibliotek.

Bibblix är framtagen av Stockholms stadsbibliotek i samarbete med Malmö stadsbibliotek.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments