Stockholms stad störst på öppen data

Postad av: SmartSthlm,

Stockholms stad är ohotad etta bland landets kommuner när det kommer till öppen data. Det framgår av en ny rapport om öppen data som Internetstiftelsen, IIS, lägger fram idag.

Stockholm stad står ensamt för nästan en tredjedel av all öppen data som landets kommuner tillsammans gjort tillgänglig för it-utvecklare som vill utveckla nya digitala tjänster, enligt rapporten. Uppgiften grundar sig på en kartläggning som PWC genomförde 2014.

Internetstiftelsens rapport pekar också ut Stockholms stads öppen data-tävling Open Stockholm Award som en faktor som bidrar till stimulera nya idéer för hur it-utvecklare kan använda myndigheternas öppna datakällor.

Även Helsingborg, Örebro och Sundsvall är kommuner som kommit långt i öppen data-utvecklingen, enligt rapporten. Efter Stockholms stad är Örebro den kommun som erbjuder flest öppna datakällor, runt 150 stycken. En del i satsningen Öppna Helsingborg som lyfts fram i rapporten är ett stadstäckande sensornät där olika typer av insamlad mätdata ska delas mellan offentliga aktörer, privatpersoner och företag.

Men vid en internationell jämförelse ligger svenska myndigheter inte i topp när det gäller öppen data. Danmark, Norge och Finland hamnar samtliga före Sverige i den återkommande rankningen Global Open Data Index som görs av den ideella öppen data-organisationen Open Knowledge Foundation. I den rankningen placerar sig Sverige strax utanför topp-tio-listan, medan Danmark rankas som näst bäst i världen på öppen data efter Storbritannien.

Ett skäl till att Danmark placerar sig främst bland de nordiska länderna är att landet antagit en nationell strategi för att öka tillgängligheten av myndighetsdata, enligt Internetstiftelsens rapport.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments