Fokus på miljösmarta resor på Smart City Sprint Hack

Postad av: SmartSthlm,

En ”spelifierad” reseplanerare som belönar stockholmarnas miljösmarta resval, ett lågprisanpassat system för smarta soptunnor och vidareutvecklade väderappar. De 23 deltagande lagen i den pågående it-utvecklartävlingen Smart City Sprint Hack visade upp en lång rad exempel på hur Stockholms stads öppna data kan användas i nya innovativa tjänster.

På onsdagen var det dags för en ny rond i Smart City Sprint Hack, tävlingen där it-utvecklare bygger nya tjänster av öppen data från Stockholm stad. Uppgiften i den här tävlingsronden är att bygga innovativa digitala tjänster på temat ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Ett flertal tävlingsbidrag tog sikte på effektiviserad energianvändning och att stimulera stockholmarna att välja de mest miljösmarta resealternativen.

Ett exempel på det senare är en kombinerad reseplanerar- och spelapp som är utvecklarföretaget Riverlabs tävlingsbidrag.

- Appen hjälper användaren att göra miljösmarta val när de reser mellan olika platser i Stockholm, säger Axel Nathorst-Böös, en av utvecklarna i teamet.

Appen presenterar precis som andra reseplanerare olika resealternativ för användaren. Men den innehåller också ett tydligt spelmoment där användaren samlar poäng genom att välja det miljömässigt bästa alternativet för sin resa. Även resealternativ som undviker köer och trafikstockningar i rusningstid belönas med extrapoäng. De ihopsamlade poängen kan sedan användas för att få rabatt när man köper sitt nästa månadskort i kollektivtrafiken.

- Grundtanken är att du ska bli ekonomiskt belönad genom de miljömässiga val du gör i ditt resande, säger Axel Nathorst-Böös.

En annan videareutveckling av de traditionella reseplanerarapparna presenterades av it-konsultföretaget ÅF:s utvecklarteam. Deras ingång är att reseplaneraren med hjälp av öppen data ska bistå användaren med betydligt mer än bara att visa vägen mellan två platser.

- Om du exempelvis behöver åka till en akutmottagning får du i den här appen upp en karta med aktuell kötid till samtliga akutmottagningar i närheten av din position. När du valt mottagning får du det bästa resealternativet med tanke på den aktuella trafiksituationen, berättar Linus Lejon, utvecklare på ÅF.

- Den här typen av kötidsdata finns ju redan hos väldigt många offentliga serviceinrättningar och butiker. Det är ett väldigt litet steg rent teknisk att också göra den tillgänglig i utvecklingen av nya tjänster, säger Daniel Olsson, systemarkitekt på ÅF.

Med hjälp av öppen väderdata kan deras reseplanerarapp också föreslå om du exempelvis ska cykla eller åka kollektivt till arbetet på morgonen beroende på risken för regn.

Företaget Real IT:s visade upp ett system med smarta soptunnor och miljöoptimerad soptömning. Systemet använder lågprissensorer som kommunicerar på olicensierade radiofrekvenser för att hålla koll på när soptunnor eller papperskorgar börjar bli fulla och måste tömmas. När en sensor skickar signal om att tunnan är full räknar systemet fram den kortaste och mest bränslesnåla rutten för de sopbilar som tömmer tunnorna.

- Istället för att betala en fast avgift för att få soptunnan tömd en gång i veckan, betalar du bara när tunnan är full. Det är en tjänst som i alla jag själv saknar i dag, säger Daniel Ehrf på Real IT.

Ett av de tävlande lagen, finska utvecklarföretaget Industryhack, kom till Smart City Sprint Hack med en lösning för hur Stockholms stad själv skulle kunna presentera delar av sina öppna dataflöden på egna Facebooksidor.

I ett annat tävlingsbidrag visades en vidareutveckling av traditionella väderappar, där användaren får en notifiering i mobilen om det exempelvis kommer att börja regna inom den närmaste tiominutersperioden där han eller hon befinner sig. Väderappen visar därefter vägen till närmaste plats där man kan söka skydd för att slippa bli blöt.

Kartor av olika slag är en av grundstenarna i många mobiltjänster. Utvecklarteamet Internet of fun visade upp en Minecraft-liknande ”spelversion” av Stockholmskartan, tänkt att användas i vissa typer av tjänster som ett roligare och mer dynamiskt alternativ till vanliga kartor.

När de 23 deltagande lagen i slutet av tävlingsdagen själva röstade fram vilket bidrag som gjort den bästa presentationen vann Watt-s, en solcellstjänst där man kan spara elöverskott från egna solceller och få tillbaka det i form av återbäring.

Även om du inte deltog i Smart City Sprint Hack kan du fortfarande vara med i Open Stockholm Award. Mer information hittar du här.

Foto: Elias Ljungberg (bildgalleriet och bilden högst upp)

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments