Därför jobbar stadens nya it-organisation bimodalt – ökat fokus på små och snabbfotade digitaliseringsprojekt

Postad av: SmartSthlm,

Nu är den nya organisationen för digital utveckling i Stockholms stad på plats. Uppdraget: att bereda väg för ett stort antal nya små och snabbfotade digitaliseringsprojekt ute i verksamheterna – och samtidigt fortsätta driva stadens allra största it-projekt som sträcker sig över flera år.

För att klara detta är den nya organisationen redan från början anpassad för att kunna arbeta i två hastigheter samtidigt, ett så kallat bimodalt arbetssätt, berättar stadens CIO Ann Hellenius.

Det bimodala arbetssättet, som ursprungligen utvecklades av teknikforskningsföretaget Gartner, handlar om att organisera it-avdelningen för att arbeta parallellt med utvecklingen av både långsiktiga och små, kortsiktiga digitaliseringsprojekt.

Ytterst handlar det om att framtidssäkra att en stor organisation som Stockholms stad, där ofta de riktigt stora och långsiktiga it-projekten traditionellt stått i fokus, också kan understödja de små och verksamhetsnära digitaliseringsprojekten på bästa sätt. De små, innovativa och snabbrörliga digitaliseringsprojekten blir en allt viktigare komponent i strävan att ta stadens digitala tjänster till nästa nivå.

Det första steget mot att införa den nya bimodala organisationen tog Ann Hellenius när hon i början av året avvecklade stadens centrala it-avdelning och ersatte den med avdelningen för digital utveckling. Avdelningen är uppdelad i fem enheter med varsitt ansvarsområde:

* Stab och digital kommunikation

* Strategi och styrning

* Digital förnyelse

* Teknisk utveckling och förvaltning

* Utredning och avtal

Samtidigt tillsattes också ett särskilt digitaliseringsråd med toppchefer från olika delar av stadens verksamhet och med biträdande stadsdirektör Anders Carstorp som ordförande.

Det nya sättet att arbeta med digitalisering och it-utveckling är nödvändigt för att Stockholms stad i en allt mer snabbföränderlig omvärld ska klara av att utveckla medborgarservicen och bli världens smartaste stad, menar Ann Hellenius.

- Det handlar om att omdefiniera vår roll. Digitalisering i vår organisation handlar om att visa på möjligheter, vara dirigent samt stimulera och snabba på utvecklingen snarare än att styra med regelverk och begränsningar. Alldeles för många it-avdelningar har traditionellt haft alltför mycket fokus på att styra utifrån riktlinjer för vad som inte får göras. Vi behöver givetvis ha tydliga säkerhetsrutiner i vår it-verksamhet, men detta finns redan på plats i Stockholms stad, säger Ann Hellenius.

Ett av hennes viktigaste övergripande mål är att göra en stor organisationen som Stockholms stad, bättre rustat att fånga upp och understödja alla små, snabbrörliga och innovativa digitaliseringsprojekt i stadens förvaltningar och bolag.

- Men vi hade aldrig kunnat genomföra den här förändringen om det inte varit så att vi redan har en stabil drift av de största systemen hos våra leverantörer. Det är något som måste finnas i grunden för att vi verkliga ska kunna lägga fokus på innovation och strategiska frågor, säger Ann Hellenius.

En framgångsfaktor för att arbeta med små och snabbfotade digitaliseringsprojekt, parallellt med de stora och långsiktiga systemfrågorna är det bimodala arbetssättet. I nästa bloggpost om  Stockholms stads nya it-organisation berättar Christer Forsberg Philip, chefen på enheten för digital förnyelse, mer om hur det bimodala arbetssättet fungerar i praktiken och hur det kan underlätta finansieringen av små innovativa digitaliseringsprojekt i Stockholm stad.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments