Stokab med i arbetet för ny standard för säkrare fibernät

Postad av: SmartSthlm,

Nu finns en gemensam branschstandard för hur man bygger en robust och säker fiberinfrastruktur. Stockholms stads fiberbolag Stokab är en av nätaktörerna som varit med att ta fram nya fiberstandarden.

Ett snabbt accelererande antal hushåll och företag i Stockholm och resten av landet når internet via fiber. Stockholm är tack vare det egna fiberbolaget Stokabs konkurrensneutrala svartfibernät en av världens mest fiberuppkopplade städer.

Nu har Post- och telestyrelsen, PTS, Stadsnätsföreningen, Stokab och ett stort antal andra fibernätsaktörer tagit initiativet till en ny gemensam branschstandard för hur man bygger robusta och driftsäkra fibernät.

Standarden specificerar en lägsta godtagbar nivå för hur man planerar, projekterar, bygger och dokumenterar ett driftsäkert fibernät. I den gemensamt utarbetade standarden finns detaljerade specifikationer för exempelvis förläggningsmetoder, materialval och metoder för att bygga robusta noder.

Den gemensamma grundstandarden vänder sig främst till mindre aktörer, exempelvis byalag och samfälligheter som bygger egen fiberinfrastruktur. Redan nu planeras nästa steg där fiberaktörer även ska kunna dokumentera sin kompetensnivå genom certifiering, en möjlighet som saknas idag. Planen är att de första företagen ska kunna certifiera sig under hösten. Under första halvan av nästa år ska även individer kunna certifiera sig och få utbildningsbevis.

Alla specifikationer som ingår i den nya fiberstandarden kan laddas på den nystartade sajten robustfiber.se.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments