Kodning på sommarläger ger digitala stjärnor

Postad av: SmartSthlm,

Foto: Hello World!

De senaste veckorna har nästan 300 tjejer och killar för första gången få chansen att åka på ett sommarläger för att lära sig koda. Syftet är att få fram framtidens digitala stjärnor.

En av eldsjälarna bakom det digitala lägret är Dag Wolters som även är ledamot i Stockholms stads programmeringskommission. Tillsammans med Ulrika Dellby grundade han 2015 den ideella föreningen Hello World! som har i syfte att främja digitalt skapande. Detta genom att driva läger på skollov och helger och genom en virtuell mentorplattform där barn och ungdomar möter och hjälper varandra samt coachas av erfarna programmerare.

Den 19 juni drog det första pilotlägret igång på Gålö i Stockholms skärgård och just nu pågår den sista lägrerveckan för fullt. Här erbjuds knappt 300 barn och ungdomar i åldern 12-16 år en första Hello World! lägervecka där digitalt skapande varvas med sommaraktiviteter.

Hur känns det att vara med i programmeringskommissionen?

- Eftersom jag alltid varit oerhört intresserad av lärande, så kommer det här bli fantastiskt spännande då jag hoppas att en del av arbetet kommer att inriktas på hur vi genom att skapa olika typer av ”lärkontexter”,  gör att vi kan nå och attrahera en betydligt större och bredare grupp av ungdomar som vill ägna sig åt digitalt skapande än vad som är fallet i dag, berättar Dag.

Varför ordnar ni där här?

- Det är faktiskt vår son Davids förtjänst! Helt plötsligt, utan förvarning, började han nämligen programmera. Och detta utan att någon i hans närhet höll på med programmering eller uppmuntrade honom till det. Det började med helt oskyldiga små batch-program i Windows, men gick snabbt över till mer avancerade saker i Python, Java, Swift och C#. Eftersom vi gärna ville försöka leva upp till bilden av engagerade föräldrar, så började vi leta efter något kollo eller läger med IT-inriktning. Vi blev oerhört förvånade då vi inte hittade något i Sverige. I USA däremot, fanns en hel uppsjö med olika ”summer camps” som var mer eller mindre inriktade på programmering och digitalt skapande. Så förra sommaren drog familjen till USA och släppte av David på Stanford i två veckor där han programmerade iPhone-appar för glatta livet och absolut inte ville åka hem!

- I samband med att vi höll på och boka den här resan, så frågade David oss, ”Varför har vi inte sånt här i Sverige?” Och när vi kort därefter hade läst in oss på ämnet och förstått att hela IT-sektorn redan nu hade en brist på arbetskraft som relativt snart skulle växa till ett rejält problem, och dessutom hade en genant ojämn könsfördelning på arbetskraften, så kunde vi inte låta bli att försöka göra något åt saken!

 

 

 

 

 

Vad hoppas ni uppnå?

- Det är flera saker. Dels vill vi att betydligt fler barn och ungdomar än vad som är fallet idag, skall få ytterligare möjligheter att få prova på digitalt skapande, vilket förhoppningsvis kanske leder till att dom får lite av en blodad tand. Dels vill vi, genom att se till att det är lika många tjejer och killar på lägret, och lika många kvinnliga och manliga lägerledare, bidra till att bilden av ”programmeraren” som en asocial, nördig typ som skyr dagsljus, endast motvilligt duschar och lever på pizza och Jolt Cola, suddas ut och ersätts av en mer diversifierad bild. Det är lika självklart för både tjejer och killar, extroverta och introverta, och så vidare, att uttrycka sig genom digitala verktyg och vara en del av en generation som skapar en massa nya spännande världar som ”längtande glimma”. Så tillsammans med alla våra partners vill vi tända morgondagens digitala stjärnor, helt enkelt.

- Vi tror också, att för att kunna göra detta på allvar, så behöver vi erbjuda en kittlande och spännande kontext som ALLA har råd att få uppleva och utvecklas inom. Det generösa stöd som vi fått från våra hittills ca 35 partners gör det möjligt för oss att subventionera lägeravgifterna så att barn och ungdomar från ALLA typer av hushåll har möjlighet att vara med. Och som grädde på moset ser ju SJ till att även eventuella geografiska hinder är fullständigt neutraliserade genom att bjuda på resorna till lägret. Bättre förutsättningar för att få en bred rekryteringsbas av morgondagens digitala stjärnor finns inte!

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments