Stort intresse för årets Open Stockholm Award – nu öppnar deltävling 2

Postad av: SmartSthlm,

Är du utvecklare och har idéer om hur nästa generations smarta tjänster baserade på Stockholms stads öppna data ska se ut? I dag öppnar deltävling 2 i Open Stockholm Award för anmälningar. Temat för deltävlingen är demokratisk och social hållbarhet. Vinnarna utses vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 18 januari. 100 000 kronor ligger i prispotten.

Anmäler dig till tävlingen här.

Intresset för årets upplaga av Open Stockholm Award har hittills varit rekordstort. Inte mindre än 44 tävlingsbidrag från startup-företag och innovatörer från stort antal länder över hela världen deltar i den första deltävlingen som drog igång 18 maj i år.

Hackaton i samband med deltävling 1 i våras.

Då handlade det om att utveckla nya smarta tjänster som bidrar till att skapa ökad ekonomisk och ekologisk hållbarhet för stockholmarna i takt med att staden växer. Tävlingsbidragen ska vara baserade på eller innehålla öppen data från Stockholm stad.

I den andra deltävlingen som öppnar för anmälningar idag är temat demokratisk och social hållbarhet. Stockholms stads Chief Digital Officer Christer Forsberg Philip förklarar valet av teman för deltävlingen:

- Stadens syn på en smart stad är att en smart stad är en hållbar stad. Stadens arbete mot ”Vision 2040 – världens smartaste stad” styrs därför utifrån  fyra hållbarhetsområden – ekonomisk, ekologisk, social och demokratisk. Under vårt första hackaton var temat ekonomisk och ekologisk hållbarhet så är det naturligt att detta, det andra, handlar om de väldigt viktiga områdena social och demokratisk hållbarhet, säger han.

* Vad kan det handla om för typer av tjänster inom dessa områden som du tror att de kommer att finnas behov av i Stockholms stad?

- Social hållbarhet kan handla om lösningar för ökad trygghet för äldre, högre måluppfyllelse för elever i skolan eller enklare liv för personer med funktionsvariationer och liknande. Inom demokratisk hållbarhet kan det handla om lösningar för ge alla lika möjligheter att vara delaktiga i samhället eller exempelvis tjänster som ger medborgarna bättre insyn i den demokratiska processen, säger Christer Forsberg Philip.

Deltävling 2 av Open Stockholm Award kommer att vara öppen för anmälningar fram till den 24 november. Vinnarna från båda deltävlingarna kommer att utses vid en prisceremoni i Stockholms Stadshus den 18 januari nästa år. Vinnarna får dela på 100 000 kronor i prispengar. Du anmäler du dig till deltävling 2 på Open Stockholm Awards startsida.

Dessutom arrangeras ett stort hackaton på temat social och demokratisk hållbarhet på KTH den 17 september. Anmäl dig och ditt lag här.

Bland landets kommuner är Stockholms stad den i särklass största leverantören av öppen data till utvecklare som skapar nya appar och e-tjänster. Nästan en tredjedel av all öppen data som kommunerna tillgängliggör kommer från Stockholms stads portal för öppna data Open Stockholm.

Kolla på fler bilder från det hackaton som ägde rum i samband med deltävling 1 i våras (bildspel längst ner i texten).

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments