Stockholms stads öppna data i bilder

Postad av: SmartSthlm,

I den pågående utvecklartävlingen Open Stockholm Award använder de tävlande öppna data för att bygga framtidens samhällstjänster.

Stockholms stads öppna data-portal Open Stockholm är den största leverantören av öppna kommundata till landets utvecklare.

Här är några bildexempel på vad som finns på hyllorna i Stockholms stads öppna data-skafferier:

HÄR ANMÄLER DU DIG TILL DELTÄVLING 2 I OPEN STOCKHOLM AWARD 

(Klicka för större bild)

3D-Blocks: Hela Stockholms stad uppbyggd i 3D-block. Alla byggnader finns med, förutom mindre förråd och friggebodar. Merparten av bebyggelsen visas i generaliserad form med platta tak. Men många större byggnader är återgivna som lite mer detaljerade 3d-modeller. 3D-Blocks-byggnaderna uppdateras fortlöpande.

Fastigheterna finns också färgkodade efter användningsområde. I bilden ovan betyder betyder orange färg bostadshus, rött används för olika samhällsfunktioner som exempelvis sjukhus och sportanläggningar, cyan betyder kommersiell verksamhet som exempelvis kontor, butiker och hotell, grönt är kyrkor och samfund, brunt är servicebyggnader och mörkblå betecknar ospecificerad användning.

(Klicka för större bild)

Bilderna ovan och nedan visar större utsnitt av Stockholm i 3D-Blocks. Bilden ovan visar staden sedd från söder och här nedanför ser du Stockholm norrifrån.

(Klicka för större bild)

Simuleringar:

(Klicka för större bild)

Bilden ovan är en simulering som visar risken för översvämningar på Södermalm vid ett skyfall som är så extremt att det statistiskt bara inträffar en gång vart hundrade år. Röd färg betyder stor risk för översvämning, orange färg måttlig risk och gult betyder viss översvämningsrisk. Simuleringsmodellen ger en ungefärlig – men inte exakt – bild av extremskyfallets effekter.

Bilden nedan visar en annan typ av simulering. Här har man utgått från en av de varmaste sommartemperaturerna som uppmätts i Stockholm under de senaste decennierna, den 28 juli 1994. SMHI rapporterade då en topptemperatur på 34,2 grader i Stockholm. Men den här simuleringen visar att temperaturen under vissa tider och på vissa platser i Stockholm med stor sannolikhet var mycket högre än så den dagen. Mörkgrön färg på kartan indikerar att strålningstemperaturen på platsen översteg 59,4 grader under två timmar. Ljusgrön färg indikerar att temperaturen gick över 59,4 grader under en timme den aktuella dagen.

(Klicka för större bild)

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments