”Vi sätter likhetstecken mellan den smarta och den hållbara staden”

Postad av: SmartSthlm,

Vad händer när förarlösa bilar rullar in på Stockholms gator? Vilka förberedelser kommer staden att behöva göraDet är bara ett exempel på nya utmaningar för hur vi planerar digitaliseringen av staden.

Det sade Stockholms stads CIO Ann Hellenius när hon talade på CISMOB, en konferens om intelligenta transportsystem arrangerad av eGovlab i Kista.

Stockholms stad arbetar idag med en rad digitaliseringsprojekt inom trafikmiljö och trafikstyrning, alltifrån uppkopplade garage till pilotprojekt kring exempelvis smart belysning.

- I Stockholm har vi arbetat med trafikstyrning under lång tid. Vi arbetar nu med att identifiera de projekt som skapar värde för stockholmarna, testa dem och när vi ser att de fungerar skala upp till för hela staden, förklarade Ann Hellenius.

Hon betonade också vikten av att se digitalisering som en drivkraft för att uppnå Stockholms övergripande mål för den smarta staden.

- Att bara placera ut ett stort antal sensorer i gatumiljön gör oss inte till en smart stad. Vi sätter ett likhetstecken mellan den smarta staden och den hållbara staden och vi är övertygade om att digitalisering är drivkraften för att uppnå ekologisk, social, demokratisk och ekonomisk hållbarhet, sade Anne Hellenius.

Under sitt framträdande på CISMOB-konferensen pekade hon även ut öppen data som ett nyckelområde för att bygga den smarta staden.

- Nästan allt staden gör kan generera öppen data. Men vi står samma utmaning som många andra städer idag, vilken är den bästa och mest effektiva vägen att skapa värde av öppen data.  Det som krävs här är att vi för en kontinuerlig dialog med bland annat startup-sektorn, så att vi som stad kan försäkra oss om att vi tillhandahåller den data som är relevant och som skapar ett värde, sade Ann Hellenius.

- Vi har ett bra utgångsläge i Stockholm när det gäller öppen data, men vi har också så mycket kvar att göra, tillade hon.

Stockholm har utmärkta förutsättningar när det gäller digitalisering, summerade Ann Hellenius.

- Vi har en befolkning med en hög utbildningsnivå och vi har Stokab som tillhandahåller världens största svartfibernät. Det ger oss fantastiska möjligheter. Utan detta skulle vi inte ha den startup-sektor vi har i Stockholm idag, konstaterade Ann Hellenius.

- Vi har så mycket talang i Stockholm och vi den måste vi använda och bygga in i stadens utvecklingsprocesser, avslutade hon.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments