Ännu fler tvååringar använder internet

Postad av: SmartSthlm,

Internetanvändningen bland de riktigt små barnen fortsätter att öka. Nu är det 72 procent av landets tvååringar och 92 procent av treåringarna som använder internet.

Det framgår av Internetstiftelsens nya undersökning av barns och ungdomars internetvanor. Undersökningen – Eleverna och internet – bygger till stor del på statistik från Internetstiftelsens stora årliga undersökning Svenskarna och internet.

Andelen tvååringar som använder internet har idag ökat till 72 procent, jämfört med 67 procent för ett år sedan. Bland treåringarna använder mer än nio av tio barn internet minst en gång i veckan, enligt undersökningen.

En mycket stor majoritet av de yngsta internetanvändarna använder en surfplatta när de är ute på nätet.  Den vanligaste aktiviteten är att titta på olika streamade tv- och videotjänster, exempelvis Youtube. 54 procent av tvååringarna och 85 procent av treåringarna gör detta minst en gång i veckan.

Efter tv- och video är pedagogiska läroprogram och spel de mest populära internetaktiviteterna hos förskolebarnen. Men redan vid 5-6 års åldern har spel blivit mer populärt än pedagogiska läroprogram, visar undersökningen. Bland sexåringarna är det 62 procent som spelar spel på nätet minst en gång i veckan, medan bara 37 procent av använder pedagogiska läroprogram minst en gång i veckan.

Spelandet kryper också nedåt i åldrarna. Bland tvååringarna spelar 14 procent av barnen spel i surfplattan minst en gång i veckan.

Endast mycket små andelar av förskolebarnen har egen mobiltelefon, enligt Internetstiftelsens undersökning. Men bland åttaåringarna har mer än hälften av barnen en egen mobiltelefon. Bland tioåringarna är det 93 procent som har egen mobiltelefon, enligt undersökningen.

Hela undersökningen Eleverna och internet hittar du här.

 

 

 

 

 

 

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments