Open Stockholm Award – här är de första finalisterna

Postad av: SmartSthlm,

Nu är de första sex finalisterna klara i Stockholms stads öppna data-tävling Open Stockholm Award.

Det är en internationell skara av utvecklare som nu blir de första att gå vidare till finalomgången i Stockholms stads pågående öppna data-tävling Open Stockholm Award.

De sex finalbidragen kommer från Indien, USA, Italien och Nederländerna. Två av finalbidragen är framtagna av utvecklarteam i Sverige.

De nu utvalda finalbidragen kommer från den första av två deltävlingar i Open Stockholm Award. Uppgiften i deltävling 1 var att utveckla nya digitala tjänster på temat ett ekonomisk hållbart och klimatsmart Stockholm. Tjänsterna ska innehålla öppen data från Stockholm stads portal för öppen data Open Stockholm.

Intresset för att delta i deltävlingen var stort. Inte mindre än 44 utvecklarteam skickade in tävlingsbidrag. De sex finalisterna har valts ut av en jury bestående av representanter från bland annat Stockholms stad, Stockholms startup-sektor och Stockholms Handelskammare. Juryns arbete leds av Stockholms stads stadsdirektör Ingela Lindh.

Här är de sex finalbidragen från deltävling 1:

* Smartline – ett system för att skicka data mellan fordon och rfid-sensorer i vägbanan. Tävlingsbidraget kommer från Nederländerna.

* Sun4You – en tjänst som kopplar upp stadens solcellsanläggningar och sätter deras elproduktion i relation enskilda individers elförbrukning. Tävlingsbidraget kommer från det svenska startupföretaget Watt-s.

* Asthma Watch – en app som varnar astmatiker för platser med alltför dålig luftkvalité. Tävlingsbidraget kommer Sverige.

* The Pulse of Stockholm – en app där man kan se vilka event som pågår nära den plats där man för tillfället befinner sig. Såväl staden, som företagare i staden och vanliga invånare kan lägga upp information om event i appen. Tävlingsbidraget kommer från USA.

* Foonergy App – en app för att minska matsvinn. Restauranger och matbutiker kan lägga in meddelanden om att de har mat som de tänkt att kassera, vilket gör det möjligt för andra aktörer att istället köpa maten billigt. Tävlingsbidraget kommer Indien.

* Digit Arch – App där man kan se de laserskannade 3D-modeller av historiska och kulturella byggnader i Stockholm. Tävlingsbidraget kommer från Italien.

De sex finalbidragen från deltävling 1 går nu vidare till slutfinalen i Open Stockholm Award. Dit kommer också finalbidrag från deltävling 2, där temat är digitala tjänster för ett socialt och demokratiskt Stockholm. Deltävling 2 pågår fram till den 24 november och är fortfarande öppen för anmälningar.

De två slutliga vinnarna i Open Stockholm Award kommer att utses vid en prisceremoni i Stockholms Stadshus den 18 januari nästa år. De båda vinnarna får dela på 100 000 kronor i prispengar.

Här är tävlingsjuryn för Open Stockholm Award:

Ingela Lindh, stadsdirektör Stockholms stad

Ann Hellenius, it-direktör Stockholms stad

Staffan Ingvarsson, VD Stokab

Arjun Bakshi, förvaltningsdirektör på arbetsmarknadsförvaltningen

Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst

Fredrik Sand, Näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare

Johanna Ekström, reporter på Breakit

Darja Isaksson, strateg, konsult och föreläsare inom digital transformation. Ingår i regeringens innovationsråd

Tomas Bennich, founder of Swedish Mobile Association

 

 

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments