Stockholms stad testar sensorförsedda robotgräsklippare som samlar in miljödata

Postad av: SmartSthlm,

 

Stockholms stad blir först ut att testa en ny typ av sensorförsedda robotgräsklippare som i realtid rapporterar in mätdata om luftkvalitet, nederbörd, temperaturer och trafikbullernivåer.

Testerna inleds i vår. Totalt kommer ett tiotal robotgräsklippare att testas runt om i Stockholms stad.

De sensorförsedda robotgräsklipparna är en del av företaget Husqvarnas pilotförsök med datainsamlande och eldrivna robotar för underhåll av urbana parkmiljöer. Själva konceptet för insamling av miljödata via gräsklipparnas sensorer utvecklar Husqvarna i samarbete med miljöorganisationen Quatified Planet.

Företagets plan är att testa och vidareutveckla sensorkonceptet kring robotgräsklipparna i ett par storstäder runt om världen, där Stockholm är först ut.

Planen är att bland annat testa robotgräsklipparna i svårtillgängliga grönområden, exempelvis gräsmattor i hårt trafikerade vägrondeller, dit det är svårt eller till och med farligt för stadens parkarbetare att ta sig med vanliga gräsklippare. Förutom att klippa gräs kan de sensorutrustade gräsklipparna i sådana miljöer även rapportera in realtidsdata om trafikbuller och luftkvalitet.

Att stjäla robotgräsklipparna är inte att tänka på, enligt Husqvarna. Maskinerna har mycket avancerade gps-baserade stöldskyddssystem. De är också kodade så att de omedelbart slutar fungera om de flyttas utanför de parkområden som de är satta att underhålla.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments