Open Stockholm Award-finalisterna: ”Allt handlar om fler solceller på Stockholms hustak”

Postad av: SmartSthlm,

Allt handlar om att få upp fler solceller på Stockholms hustak. Joachim Lindborgs vill att hans finalbidrag i Open Stockholm Award ska sänka trösklarna för fler solceller och göra det roligt för stockholmare att skaffa egen solel.

- Tanken med det här tävlingsbidraget är att tillgängliggöra de solceller som Stockholms stad redan har. De är ganska anonyma idag, säger Joachim Lindborg.

Han ligger bakom ett av de sex första finalbidragen i Open Stockholm Award, tävlingen där utvecklare från hela världens bygger nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

SmartSthlm kommer i en serie artiklar att berätta mer om de sex finalisterna från deltävling 1.

Joachim Lindborg, Watt-s.

Joachim Lindborg har arbetat med energieffektivisering och innovationer på miljöområdet i många år. Han driver också solcellstjänsten Watt-s. Grundprincipen i hans upplägg är att sälja små andelar i en solcellsanläggning som han byggt upp och sedan koppla ihop elproduktionen från solcellerna till kundens elförbrukning.

Så här fungerar Joachim Lindborgs solcellupplägg steg för steg:

1) Istället för att köpa en helt egen solcell köper man en liten andel i en solcell som Watt-s satt upp.

2) Via en mobilapp kan man i realtid se exakt hur mycket el den egna solcellsandelen producerar.

3) Nästa steg är att koppla solcellsandelens elproduktion till användarens egna elförbrukning. Ett smart eluttag som kommunicerar med mobilappen mäter förbrukningen för olika elprylar hemma hos användaren, exempelvis mobiler, dator eller kaffebryggare.

4) Nu kan användaren se exakt i appen många elprylar den egna solelen räcker till för att driva. Det smarta eluttaget som ett ”virtuellt batteri” där användaren kan lagra energi från sin solcell och använda vid ett senare tillfälle.

5) Värdet för el som användarens solcellandel producerar hamnar i första steget hos Watt-s, som i nästa steg ger den tillbaka till användaren som ekonomisk återbäring i form av exempelvis fler egna solcellsandelar, solceller i Afrika eller till bidrag till Rädda Barnen.

Upplägget från Watt-s bildar även grunden för Joachim Lindborgs finalbidrag i Open Stockholms Award. Tanken är att koppla in sig på de solcellsanläggningar som Stockholms stad har.

(Klicka för större bild)

- Kan vi få stockholmarna att köpa solcellsandelar i de solcellsanläggningar som Stockholms stad redan har, då betyder det staden får in pengar till ännu fler solceller utan att det krävs några ytterligare investeringsbeslut, säger Joachim Lindborg.

Sedan gäller det att hitta ett upplägg som gör det intressant för stockholmarna att följa elproduktionen i solcellsanläggningarna. Ett upplägg skulle kunna vara att du med appen kan se om den solenergi som produceras räcker för att driva Stockholms alla mobiler, menar Joachim Lindborg.

* Vad behövde du för öppen data för att utveckla den här tjänsten?

- Vi lyckades få fram den data vi behövde om elproduktionen från Stockholms stads solanläggningar från Stockholms soldatasajt. Men det bästa vore ju om realtidsdata från stadens solceller fanns på Open Stockholm med ett öppet och tydligt API, säger Joachim Lindborg.

Hans dröm är att någon av de stora livsmedelskedjorna hoppar på hans solcellsupplägg.

- Då skulle du kunna få återbäring i form av andelar i solceller på stormarknadens tak. Och sedan återbäring i form av varor utefter hur mycket energi din solcellsandel producerat, avslutar Joachim Lindborg.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments