Open Stockholm Award-finalisterna: Rött ljus i Astma-appen när luftkvaliteten blir för låg

Postad av: SmartSthlm,

Det lyser rött i appen när användaren närmar sig platser med alltför höga partikelnivåer. Asthma Watch hjälper astmatiker att undvika platser där luftkvaliteten för tillfället ligger på ohälsosamma nivåer.

- Tanken är att göra Stockholm till en stad där det är lättare att leva när man har astmaproblem, säger Peter Rosengren på företaget CNet som tagit fram appen.

Asthma Watch är ett av de första sex finalbidragen i Open Stockholm Award, tävlingen där utvecklare från hela världen bygger nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

Hela syftet med Asthma Watch-appen är att hjälpa astmatiker att undvika platser där luftkvaliteten för tillfället ligger på ohälsosamma nivåer. Appen plockar in data från ett tiotal sensorer som mäter luftkvaliteten och partikelhalter på olika platser i Stockholms stad. Värdena stäms av mot toleransvärden som användaren antingen ställt in själv i appen eller som räknas fram efter ett spirometetertest.

Appen slår larm om partikelnivåerna där användaren för tillfället närmar sig de inställda toleransnivåerna. Appen kan också titta i användarens kalender och varna för risker för höga partikelhalter på platser som kommer att besökas.

- Det vi vet är att risken för en astmaattack ökar ganska mycket när du befinner dig på platser med för stora luftföroreningar. Problemet med luftföroreningar är att du inte ser dem och ofta inte känner dem heller förrän det är för sent. Det är det som den här appen hjälper dig med, säger Peter Rosengren.

Asthma Watch uppkopplade spirometer

Antalet vårdbesök till följd av luftrörsproblem har nästan fördubblats under senaste sju till åtta åren, enligt Peter Rosengren.

- Folk med astma blir ju inte friska med den här appen, men den kan bidra till att göra symptomen mindre besvärliga och därmed minska belastningen på sjukvården, säger han.

I dagsläget finns det ett tiotal sensorer i centrala Stockholm som Asthma Watch kan plocka luftkvalitetsdata från. Men Peter Rosengren hoppas att antalet ska öka betydligt under de kommande åren.

- Framför allt vore det bra med fler utomhussensorer som mäter luftkvalité. Men även sensorer i publika inomhusmiljöer är av stort intresse. Stockholms stad skulle exempelvis kunna ställa krav på restauranger i samband med tillståndsgivning att man ska ha en installerad luftkvalitetsmätare som publicerar öppen data i realtid, säger han.

Peter Rosengren

Peter Rosengrens företag CNet har sedan tidigare tagit fram en teknisk plattform för att bygga olika typer av smart stad-tillämpningar. Plattformen har bland annat används för en tjänst för effektiviserad sophämtning i Italien där sensorer mäter fyllnadsgraden i soptunnor.

När möjligheten att delta i Stockholms stads hackathon dök upp i våras, då bestämde Peter Rosengren för att använda plattformen för att även bygga astmaappen.

* Hur ser framtidsplanerna ut för astma-appen?

- Vi hoppas ju att kunna expandera och nå ut till alla astmatiker i Stockholm. Och gärna få staden att investera i flera sensorer. Sedan hoppas vi självklart också att kunna exportera konceptet till andra städer. Det finns ju många stora städer som har verkligt svåra luftkvalitetsproblem, avslutar Peter Rosengren.

Fotnot: ett tidigare avsnitt i serien om de sex första finalisterna i Open Stockholm Award finns att läsa här.

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments