Handlingplan för mer realtidsdata i Stockholms nya öppen data-strategi

Postad av: SmartSthlm,

Nu tar Stockholms stad nästa steg för att ytterligare öka användningen av öppen data och främja datadriven innovation.  Stadens nya uppdaterade öppen data-strategi innehåller bland annat en handlingsplan för att underlätta för realtidsdata på Open Stockholm.

Stockholms stad är redan idag den största aktören bland landets kommuner när det gäller öppen data. Staden driver också öppen data-tävlingen Open Stockholm Award där utvecklare från hela världen tävlar om att ta fram de bästa nya tjänsterna med hjälp av data från stadens portal data Open Stockholm.

Syftet med den nya uppdaterade öppen data-strategin är att ytterligare öka användningen – och nyttan – av stadens öppna data, både bland utvecklare som utvecklar nya digitala tjänster och internt inom staden.

Strategin innehåller även en handlingsplan för att kunna tillgängliggöra betydligt fler typer av öppen data på Open Stockholm än idag, bland annat realtidsdata.  Här är efterfrågan hög hos utvecklare av nästa generations tjänster och produkter, slås det fast i strategidokumentet.

Mängden realtidsdata kommer att växa i Stockholms stad i takt med antalet uppkopplade sensorer ökar. Men för att kunna tillgängliggöra realtidsdata som öppen data behöver Open Stockholm kunna leverera avbrottsfria och felfria dataströmmar. Efter årsskiftet inleds en förstudie som bland annat ska klarlägga de tekniska kraven för realtidsdata på Open Stockholm.

I den nya öppen data-strategin flaggas också för en vidareutveckling av hur stadens öppna data presenteras på Open Stockholm.

Målsättningen är att användarna redan vid startsidan ska ha möjlighet att välja mellan olika gränssnitt för att ta till sig data och information utifrån egna önskemål. Exempelvis en enkel översikt av Stockholm i ett par nyckelparametrar för intresserade medborgare. Eller en lista av rådatakällor i olika format för utvecklare. Ett annat exempel kan vara ett källurval som tillgängliggörs av den lokala stadsdelsnämnden för den lokala informationsägaren.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments