Open Stockholm Award-finalisten: han vill 3D-skanna Stockholms historiska byggnader

Postad av: SmartSthlm,

Han är italiensk arkitekt och hans företag är specialiserat på 3d-visualiseringar i datorn. Nu vill Santo Fiore Bettina laserskanna Stockholms historiska byggnader och göra dem tillgängliga som 3D-modeller i tjänsten DigitArch, ett av finalbidragen i Open Stockholm Award.

Santo Fiore Bettina

- DigitArch ökar tillgängligheten och ger alla möjlighet att studera stadens historiska byggnader in i minsta detalj, säger han.

De laserinskannade 3D-modellerna kan också ses som en slags datorlagrade ”säkerhetskopior” av historiskt och kulturellt värdefulla byggnader som inte påverkas av tidens tand, menar Santo Fiore Bettina.

Hans tjänst DigitArch är ett av de sex första finalbidragen i Open Stockholm Award, där utvecklare från hela världen i flera olika deltävlingar bygger nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

SmartSthlm berättar nu i en serie artiklar mer om finalisterna i deltävling 1.

Santo Fiore Bettina är arkitekt verksam på Sicilien, där han även driver företaget Rdots. Han har mångårig erfarenhet av laserskanning av byggnader. Hans företag är specialiserat på att skapa 3D-modeller av byggnader genom laserskanning. Han har också medverkat i akademiska studier kring laserundersökningar av katedralen i Palermo på Sicilien.

- Jag har arbetat med laserskanning av byggnader för en rad olika institutioner och företag. Men jag har även använt den här tekniken i undersökningar av den antika grekiska teatern i Morgantina här på Sicilien, säger han.

Den teknik som Santo Fiore Bettina använder för att 3D-skanna byggnader med hjälp av laser kallas för Lidar. Den går ut på att man mäter hur ett punktmoln av laserstrålar reflekteras av objekt i omgivningen. Punktmolnen bygger upp en slags 3D-bilder av byggnaderna, som i nästa steg kan omvandlas till mycket exakta 3D-modeller i datorn.

Samma teknik används även för 3D-skanna exempelvis landsskapstopografi från flygplan. Även trafikkontoret i Stockholms Stad använder just nu laserskanningstekniken för att 3D-skanna hela Stockholms gatunät i det spännande Gatuvy-projektet.

Bilden här ovan visar ett av Santo Fiore Bettinas exempel på hur en byggnad kan se ut när den byggts upp av ett laserpunktmoln. Och om du klickar här kommer du till 3D-variant där man dessutom vrida byggnaden och se den ur olika vinklar. Lägg speciellt märke till hur texturen blir mer detaljerad när man zoomar in på byggnaden.

Det är denna teknik som Santo Fiore Bettina i sitt finalbidrag i Open Stockholm Award vill använda för att laserskanna Stockholms kulturbyggnader och sedan tillgängliggöra dem i online-tjänsten DigitArch.

Det största fördelen med att tillgängliggöra online-verioner av dessa byggnader är att det blir lättare för betydligt fler att studera dem i detalj, menar Santo Fiore Bettina.

- En sådan här databas skulle definitivt bidra till att öka och fördjupa den samlade kunskapen om Stockholms kulturarv och arkitekturhistoria, säger Santo Fiore Bettina.

Här kan du läsa tidigare artiklar om Open Stockholm Award-finalisterna:

* Sun4You – Joachim Lindborg

* Asthma Watch – Peter Rosengren

* Foonenergy – Gaurav Rathee

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments