Open Stockholm Award-finalisterna: Guaravs app ska minska matsvinnet

Postad av: SmartSthlm,

Gaurav Rathee vill sätta stopp för matsvinnet. Målet med hans app Foonergy är att hindra att defekta men fullt tjänliga matvaror hamnar i soptunnan. Istället vill han skapa en marknadsplats för dem.

- Matsvinnet är ett stort slöseri med naturresurser som också belastar miljön i onödan, säger Guarav Rathee.

Hans app Foonergy är ett av de sex första finalbidragen i Open Stockholm Award, där utvecklare från hela världen i flera olika deltävlingar bygger nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

SmartSthlm berättar nu i en serie artiklar mer om finalisterna i deltävling 1.

Guarav Rathee

Guarav Rathee är elektronikingenjör och it-utvecklare i den indiska staden Sambalpur och har arbetat för flera olika företag i telekomsektorn. Men nu har han satt sig i skolbänken igen för att läsa in en Master i management.

Fröet till Foonergy-appen såddes när Guarav fick se statistik som visade att upp mot en tredjedel av världens samlade livsmedelsproduktion kasseras utan att hamna på någons tallrik. Allt enligt statistik från FN-organet UNEP och World Resources Institute.

Det finns många skäl till att livsmedlen kasseras och ofta sker det redan i själva produktionsprocessen. Men massor av mat kasseras också på grund av rent kosmetiska defekter, eller på grund av brister i exempelvis distributionskedjan, berättar Guarav Rathee.

Produktionen av livsmedel som sedan bara slängs bort är inte bara ett stort resursslöseri, det innebär också en betydande miljöbelastning, argumenterar Guarev.

- Den globala uppvärmningen är en realitet och vi som är unga har en skyldighet att göra vad vi kan för att komma till rätta med problemet. Min expertis är mjukvaruutveckling och det är på det området som jag kan bidra bäst. Det var så jag tänkte när jag utvecklade konceptet för Foonergy-appen, säger Guarav Rathee.

Själva grundprincipen för Foonergy är att appen ska kunna fungera som en marknadsplats som för samman köpare och säljare av livsmedel som är behäftade med olika typer av defekter.

Det kan till exempel handla om livsmedelshandlare som via appen kan sälja defekta men fullt tjänliga matvaror till reducerade priser, livsmedel som de annars skulle ha kasserat.

Men Foonergy ska även kunna hantera försäljning av redan kasserad mat från storkök och livsmedelshandlare som kan användas som djurfoder eller bränsle i fjärrvärmeanläggningar.

Foonergy är i dagsläget inte en helt färdigutvecklad tjänst, men Guarav Rathee hoppas att finalplatsen i Open Stockholm Award ska ge honom den öppning som behövs för att kunna ta det sista steget i utvecklingen av appen.

- Mitt mål och min högsta önskan just nu är att kunna lansera Foonergy-konceptet, säger han.

Här kan du se Guarav Rathees egen presentation av Foonergy-konceptet.

De tidigare artiklarna om Open Stockholm Award-finalisterna hittar du här och här.

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments