Alla sociala medier ökar – utom Twitter

Postad av: SmartSthlm,

Svenskarnas användning av sociala medier fortsätter att öka. 77 procent av befolkningen tillbringar i snitt en timme om dagen på olika sociala plattformar. Det framgår av Internetstiftelsens årliga undersökning Svenskarna och internet.

Användningen av alla sociala medier har ökat under det senaste året – utom Twitter. Här sjönk andelen som använder tjänsten med fyra procent.

Facebook fortsätter att dominera starkt i svenskarnas sociala medier-användning, förutom bland de yngsta. Här är det istället Snapchat och Instagram som är störst. Närmare 85 procent av 12-15 åringarna använder dessa tjänster, medan andelen som använder Facebook stannar på 67 procent.

Men Internetstiftelsens undersökning visar också att 7 procent, eller 630 000 personer, inte använder internet överhuvudtaget. Hälften i åldersgruppen över 75 år beskriver sig som icke-användare. Men bland 66-75 åringar är siffran idag endast 14 procent, jämfört med drygt 30 procent för några år sedan.

Främsta orsaken att inte använda internet är enligt undersökningen ointresse, följt av krånglig teknik. Få anger i dag att det är för dyrt eller att de saknar uppkoppling. Även funktionshinder som syn och motorik anges som problem för internetanvändning i äldre åldersgrupperna.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments