Open Stockholm Award-finalisterna: smarta vägmarkeringar som lyser i natten

Postad av: SmartSthlm,

Martin Voorma fick idén när han såg en cykelbana i Holland som målats med självlysande färg i fantastiska mönster.

Hans finalbidrag i Open Stockholm Award heter Smartline – ett koncept där lysande vägmarkeringar och ett kommunicerande sensornätverk i vägbanan guidar bilisterna och samtidigt samlar in data om trafiken och vägbanans kondition.

Tänk dig en nattlig motorled full av lysande vägmarkeringar i olika färger, nästan som en landningsbana på en flygplats. Om ett hinder dyker upp i filen längre fram på vägen kan de lysande vägmarkeringarna guida trafiken förbi stoppet.

Inbäddat i de lysande vägmarkeringarna finns också ett sensornätverk som samlar in data om vägförhållanden och utbyter data med passerande fordon.

Det är så nederländaren Martin Voormas vision för framtidens vägnät ser ut.

Martin Voorma

- Internetuppkopplade bilar och den snabba tekniska utvecklingen för internet of things, det är utgångspunkten för Smartline, säger Martin Voorma, som till vardags arbetar på konsultfirman Arcadis i Nederländerna.

- De upplysta väglinjerna bidrar samtidigt till att göra staden vackrare, tillägger han.

Hans Smartline-koncept är ett av sex finalbidrag i Open Stockholm Award, där utvecklare från hela världen deltar med lösningar till nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

SmartSthlm berättar nu i en serie artiklar mer om finalisterna i deltävling 1.

Smartline handlar inte bara om att bara koda en app eller webbtjänst. Här finns också mer handfasta inslag, som hur man skapar de lysande vägmarkeringarna genom fräsa upp spår i vägbanan och sedan fylla igen dem med en speciellt framtagen självlysande epoximassa.

Inbakad i den självlysande massan finns slangar med solcellsdrivna led-ljus och inkapslade kretskort med mätsensorer och så kallade rfid-radiochips som kan kommunicera med fordonen som passerar på vägbanan.

Sensorerna kan samla in miljödata av olika slag, mäta trafikströmmar, varna för halka eller tala om när en viss vägsträcka behöver repareras.

- Det öppnar för ett mer optimerat vägunderhåll som sänker kostnaderna. Och det data som sensorerna samlar in kan delas med internetuppkopplade bilar för att göra resan säkrare och smartare, menar Martin Voorma.

Han berättar att en 200 meter testväg för Smartline är gång i Nederländerna. Här kan du se Martin Voormas presentation av Smartline:

Här kan du läsa tidigare artiklar om Open Stockholm Award-finalisterna:

* Sun4You – Joachim Lindborg

* Asthma Watch – Peter Rosengren

* Foonenergy – Gaurav Rathee

* DigitArch – Santo Fiore Bettina

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments