Kolla krogarnas livsmedelshantering i ny mobilapp

Postad av: SmartSthlm,

Snart släpps mobilappen som Stockholmskrogar med hälsofarliga brister i sin livsmedelshantering kanske inte kommer att gilla.

I miljöförvaltningens app Livsmedelskollen kan man snabbt och överskådligt se vilka restauranger som fått allvarliga anmärkningar för sin livsmedelshantering.

Det finns två typer av information från miljöförvaltningen som stockholmarna frågar efter mer än något annat. Det ena är vattenkvalitetsmätningar från allmänna badplatser. Och det andra är resultaten från de livsmedelsinspektioner som miljöförvaltningen genomför på stadens runt 8 000 restauranger, storkök och livsmedelsbutiker.

Därför har miljöförvaltningen sedan flera år tillbaka tillgängliggjort information från livsmedelsinspektionerna online. Först som en enkel Excel-fil på webben. Därefter vidareutvecklades den till en uppmärksammad e-tjänst som till och med blev löpsedelstoff.

Och nu är en mobilappversionen av Livsmedelskollen på gång – med utbyggd funktionalitet.

Jonas Arnqvist

Jonas Arnqvist, it-strateg på miljöförvaltningen, visar en betaversion av den nya i appen sin mobil.

På en karta dyker alla restauranger i närheten upp i form av små pilar i olika färger. De allra flesta är gröna. Det betyder att restaurangen klarat miljöförvaltningens livsmedelsinspektioner utan anmärkningar.

Men det finns också en del gula och röda färgmarkeringar. Gul betyder att restaurangen fått en mindre anmärkning, rött innebär en lite allvarligare anmärkning som kräver en ominspektion.

När man klickar på en röd markering dyker det upp en meny där man kan bläddra sig fram till vilken typ av anmärkning restaurangen fått.

Men den nya mobilappen innehåller fler tjänster, berättar Jonas Arnqvist. Man kan anmäla misstänkt matförgiftning efter restaurangbesök. Dessutom kan man via ett formulär i appen själv anmäla eventuella brister i restaurangernas livsmedelshantering.

- Det fina med de här e-tjänsterna är att de hämtar data direkt från vårt verksamhetssystem. Så det blir inget extraarbete för handläggarna, säger Jonas Arnqvist.

Han berättar att den nya mobilappen släpps under första kvartalet nästa år. Men på miljöförvaltningen har man redan börjat skissa på nästa utvecklingssteg för Livsmedelskollen.

- Det handlar om att tillgängliggöra data från livsmedelsinspektionerna som öppen data, berättar Jonas Arnqvist.

Utvecklingen av appen Livsmedelskollen ingår som en del av Stockholms stads program för digital förnyelse. Programmet finansierar satsningar på verksamhetsutveckling med hjälp av it. För närvarande ingår ett åttiotal projekt i programmet.

I budgeten för 2017 finns 100 miljoner kronor öronmärkta för digital förnyelse. Stadens förvaltningar kan ansöka om medel från programmet för att digitalisera sin verksamhet till nytta för medborgare, företagare och besökare.

 

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments