Här är nätet som kopplar upp lyktstolpar och busskurer längs hela Kistagången med fiber

Postad av: SmartSthlm,

Aldrig har området runt Kista centrum varit mer uppkopplat än nu. Allt från busskurer till lyktstolpar längs hela Kistagången har försetts med egna fiberförbindelser.

Nu läggs sista handen vid Urban ICT Arenas nya nät som ska bli testbädd för bland annat ny trådlös sensorteknik och 5G.

Radiodelen sätts på plats

Nu på måndag är invigs Urban ICT Arena i Kista. Här ska en lång rad aktörer som Stockholms stad, KTH, Ericsson, IBM och Telia testa nya smarta tjänster, baserade på allt från trådlösa sensorer och fiberuppkopplade multimätare till kommande 5G-teknik.

Stockholms stads nätbolag Stokab har byggt det nya och mycket ovanliga fibernät som ska användas i testerna. Nätet sträcker sig från Ärvinge bollplan längs Kistagången ända bort till Kistamässan. Det ovanliga med nätet är att det istället för att koppla upp byggnader, fiberansluter olika föremål i utomhusmiljön, bland annat ett flertal busskurer och lyktstolpar.

Stokabs informationschef Anders Broberg visar hur en av de fiberuppkopplade lyktstolparna specialanpassats för att kunna bära en stor mängd sensorer och antenner för olika typer av trådlösa nät.

Stora sensorplaner i Grönlandsparken

- Det är definitivt första gången vi bygger ett så här finförgrenat fibernät som är helt inriktat på utomhusmiljön, säger han.

Nätet kommer att öppna dörren för tester av en flera nya och spännande tjänster inom Stockholms stads olika verksamheter i Kista. Nätets trådlösa delar täcker bland annat in flera äldreboenden, skolor, parker, en idrottshall samt en bollplan.

- Jag vet exempelvis att äldreförvaltningen är intresserade av att testa olika radiotekniker för trygghetslarm, säger Anders Broberg.

Det finns också intresse för att testa ny sensorteknik kopplad till bevattning och växtlighet i Grönlandsparken som ligger vid den östra delen av Kistagången, berättar han.

Kopplingsboxar med kattansikte.

Totalt finns det 15 olika anslutningspunkter i fibernätet. Den skarpögde kistaflanören kan upptäcka flertalet av dem i gatumiljön i form bastanta vita stålskåp med ett mystiskt och abstrakt kattansikte målat på dörren, logotypen för Urban ICT Arena.

Inne i skåpen finns kommunikationsutrustning för flertal olika typer av trådlösa nät. Förutom vanlig wifi och 5G testas andra typer av trådlös kommunikation, som exempelvis LoRa och 6 LoWPAN. Det är kommunikationstekniker helt intriktade på internet of things, exempelvis uppkopplade sensorer av olika slag.

Utanför Ericssons huvudkontor finns en av de fiberuppkopplade busskurerna som ingår i testnätet.

Anders Broberg berättar att telekomföretaget planerar att göra om hela busstationen till ett slags skyltfönster för nya smart stad-lösningar. Bland annat kommer minibasstationer för 5G kommer att byggas in i själva ramverket till busskuren och en av glasväggarna i kuren kommer att bytas ut mot en jättelik interaktiv bildskärm.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments