Open Stockholm Award-finalisterna: allt handlar om här och nu i Phlikes app

Postad av: SmartSthlm,

På ytan ser det ut som en vanlig evenemangsapp. Men det speciella med Phileke Hortons app The Pulse of Stockholm är att allt är kretsar kring realtidsinfo och vad som händer här och nu just där användaren befinner sig.

Phileke Horton

- Jag försökt se på den här typen av evenemangsappar helt och hållet ur ett användarperspektiv. Vad skulle jag själv vilja ha tillgång till för information och hur skulle jag vilja ha den presenterad? Resultatet blev The Pulse of Stockholm, säger Phileke Horton, amerikansk programmerare och apputvecklare.

Hans app är nu ett av sex finalbidrag i Open Stockholm Award, där utvecklare från hela världen deltar med lösningar till nya digitala tjänster för stockholmarna med innehåll av öppen data från Stockholms stads dataportal Open Stockholm.

SmartSthlm berättar nu i en serie artiklar mer om finalisterna i deltävling 1.

Evenemangsappar finns det många som helst att välja bland när man bor eller turistar i en storstad. Den typiska funktionen är att en aktör, exempelvis den lokala turistbyrån, väljer ut vilka evenemang som ska synas i appen.

Så är det inte i den amerikanske utvecklaren Phileke Hortons evenemangsapp The Pulse of Stockholm.

Här är själva grundprincipen istället att många aktörer lägger in evenemang och tillsammans bygger upp hela innehållet i appen, ungefär som i sociala medier.

Resultatet kan bli en spännande och sprudlande mix av stora och små evenemang där konserter, fotbollsmatcher och museiutställningar kan dyka upp jämsides med små loppmarknader, gårdsfester och kanske inbjudningar från någon som bara söker en boulepartner inför kvällens match, enligt Phileke Horton.

Själva appen är enkel. Bara en karta och en enkel knapprad syns på skärmen. Evenemangen lyser upp på kartan i form av små klickbara prickar allteftersom de annonseras och användaren rör sig genom staden. Har man inte mobilen framme så får man en notifiering när ett nytt evenemang annonseras i närheten av den egna positionen.

- Appens hela fokus ligger på att besvara frågan vad händer just nu, just här på den plats där jag för tillfället befinner mig,  säger Phileke Horton.

Även butiker och restauranger ska kunna lägga in kommersiella evenemang och erbjudanden på kartan  i appen, exempelvis reor och happy hour-priser.

Phileke Horton vill blanda så många olika typer evenemang och information som det bara är möjligt i appen. Även samhällsinformation och en del av Stockholms stads öppna data borde kunna exponeras i appens kartor, menar han.

- I takt med att nya typer av öppen data tillgängliggörs kan detta bli ett intressant sätt att presentera den på, säger han.

Här kan du läsa tidigare artiklar om Open Stockholm Award-finalisterna:

* Sun4You – Joachim Lindborg

* Asthma Watch – Peter Rosengren

* Foonenergy – Gaurav Rathee

* DigitArch – Santo Fiore Bettina

* Smartline – Martin Voorma

 

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments