Stockholmskällans nya design – allt byggt för mobilitet

Postad av: SmartSthlm,

Här är nya Stockholmskällan - nu fullt ut mobilanpassad och med en helt ny funktion som visar historiska källor nära den egna positionen. Även designen är ny och innehållet är vässat på den populära sajten som levandegör Stockholms historia.

Snart sagt varenda skolelev i Stockholm har någon gång varit inne på Stockholmskällan. Ända sedan 2006 har sajten varit en populär del i många skolors undervisning om Stockholms historia.

Stockholmskällan ger på ett enkelt, pedagogiskt och visuellt spännande sätt inblickar i huvudstadens historia. Det mesta som visas på sajten är uppbyggt kring olika teman, exempelvis staden växer och människor i Stockholm.

Stockholmskällan har cirka 500 000 besök årligen och innehåller över 30 000 historiska källor – bilder, video, musik, texter och inskannade dokument. Här finns allt från Greta Garbos passansökan från 1942 och en påver skolmatsedel från 1930 till en glad Ernst Rolf-kuplett från 1913 som lovsjunger det då nyöppnade Hässelby Strandbad.

(Källmaterial nära dig - en av nyheterna i Stockholmskällan)

Källmaterialet på sajten kommer från Stockholms stad – Stadsmuseet, Stadsarkivet och Stadsbiblioteket – samt ett antal andra stora kulturarvsinstitutioner.

- Vi vill att Stockholmskällan ska vara en inkörsport till Stockholms historia. Syftet är inte att visa upp allt  källmaterial som finns tillgängligt, betonar Frida Starck Lindfors. projektledare för Stockholmskällan.

(Klicka för större bild)

Fem år har gått sedan Stockholmskällan senast genomgick en lika omfattande ansiktslyftning som den som nu precis blivit klar. Men när sajten gjordes om den gången 2011 missade man med en hårsmån den snabba mobilitetsutvecklingen som började ta ordentligt fart precis när omgörningen klar.

Behovet av att mobilanpassa Stockholmskällan växte sig därefter större i takt med att de stationära datorerna även i skolan tappat mark till surfplattor och mobiler, berättar Frida Starck Lindfors.

Projektet att mobilanpassa och vidareutveckla Stockholmskällan har finansierats av Stockholms stads program för digital förnyelse.

(Klicka för större bild)

Den nya helrenoverade versionen av Stockholmskällan ersatte den tidigare sajten för ett par veckor sedan. Nu, dagarna före julafton, sjösätts även en helt ny funktion – historiska källor nära dig – som drar full nytta sajtens nya mobilanpassning. Funktionen används för att söka historiskt källmaterial för precis de platser i Stockholm där man för tillfället befinner sig.

Även Stockholmskällans mest populära tjänst där man kan jämföra stockholmskartor från olika tidsepoker har fått en ny design. Här kan man på ett väldigt slagkraftigt sätt kan se hur ett visst område eller gata i staden förändrats under århundradenas gång.

Frida Starck Lindfors tar upp en dagsaktuell kartbild på skärmen, kopplar ihop den med en karta från 1805 och zoomar in Nybroviken, som på den tiden täckte hela det område som idag är Berzelii park. På kartorna över Södermalm syns ända till 1850-talet en insjö, Fateburssjön, ungefär där Fatbursparken idag ligger.

Karttjänsten hör definitivt till de saker som kommer att vidareutvecklas ytterligare framöver, berättar Frida Starck Lindfors. Ett annat framtida utvecklingssteg kan bli att tillgängliggöra Stockholmskällans material som öppen data.

- Vi vill undersöka om möjligheterna att ta fram en api-nyckel till allt material på Stockholmskällan så att det kan bli öppen data, säger Frida Starck Lindfors.

Mer om Stockholms stads program för digital förnyelse:

Programmet för digital förnyelse finansierar satsningar på verksamhetsutveckling med hjälp av it. För närvarande ingår ett 

åttiotal projekt i programmet.

Stadens förvaltningar kan ansöka om medel från programmet för att digitalisera sin verksamhet till nytta för medborgare, företagare och besökare.

Kategori: Okategoriserade


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Subscribe to comments